PATARA
PATARA

PATARA

Antalya'nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesi yakınlarındaki bir likya kentidir ve Likya Birliği'nin başkentliğini yapmıştır. Likya Birliği'nin üç oy hakkına sahip altı kentinden biridir. Likya birliği toplantıları kentte bulunan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı.

TARİHÇE

Hitit Kralı IV. Tuthaliya’nın MÖ 13. yüzyılda gerçekleştirdiği Lukka seferi ile ilgili metinlerde kentin adının “Patar” olarak geçtiği bilinmektedir. Günümüzdeki kazılardan elde edilen arkeolojik veriler ışığında, Patara’daki en erken yerleşimin MÖ 5500 itibaren başladığı anlaşılmıştır.

İskender in kuşattığı kentler arasında yer aldığı bilinir. Patara, Roma döneminde de çok önemli bir kent olmuş ve Likya Pamphilya eyaletlerinin başkentliğini yapmıştır. Patara limanı, hububat deposu ve sevki açısından önem taşımıştır, Doğu Akdeniz'de bulunan 3 önemli hububat deposundan biri (Granarium)  Patara'da bulunmaktadır. Bizans döneminde de gelişmesini sürdüren kent, hristiyanlarca önemli sayılmıştır. Noel Baba olarak bilinen Saint Niholas'ın da Patara'lı olduğu söylenir.

400 metre genişliğinde ve 1600 metre derinliğindeki Patara limanının kumla dolmaya başlaması ve teknelerin yanaşmakta güçlük çekmeleri, Patara’nın giderek önemini yitirmesine neden olur. Rüzgarın savurduğu kumlar zamanla limanı doldurur ve kenti büyük ölçüde örter. Bugün kentte görülebilecek kalıntıların bir bölümü, kumlar altından iyi korunmuş vaziyette ortaya çıkarılmıştır.

Ayrıca Patara antik kent yapısı olan meclis binasına 750 metre yakınında bulunan Anadolu'nun ilk telsiz istasyon kalıntıları bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde iletişim ağı olarak 7 yıl hizmet veren Patara telsiz telgraf istasyonu, bugün Libya sınırlarında bulunan Derne ile iletişımı sağlamak için yapıldı. 1911 yılında Osmanlı ve İtalya savaşı sırasında İtalyan donanması tarafından bombalanması sırasında büyük zarar gördü ve günümüze ancak kalıntıları ulaştı

Patara, Türkiye'nin en uzun plajına sahip henüz bozulmamış yerlerinden birisidir. Plaja ismini veren bir devrin en güçlü kentlerinden birisi olan Patara, Caretta Caretta kaplumbağalarının doğal üreme alanlarından birisidir. Patara bu niteliği sayesinde diğer plajlara göre çok daha doğaldır.

Tertemiz bir denize ve uçsuz bucaksız çam ormanlarına ev sahipliği yapan Patara her yıl binlerce turisti ağırlayan bir tatil beldesidir. Burada konaklamayı tercih ettiğinizde gezip görecek nereler var diye merak ediyorsanız ilk olarak Patara Plajı'nı ve Patara Antik Kenti'ni ziyaret etmelisiniz.

Coğrafya

Patara Antik Kenti & Patara Plajı | Küçük Dünya | Gezi Rehberi

Patara uzantısı Antalya’nın Kaş İlçesi’nin Kalkan beldesi yakınlarında bulunuyor olsa da, antik kent Antalya İline komşu olan Muğla’nın sınırları içine de girmektedir. Gelemiş köyünden 2 km sonra yol kenarında Patara'daki kalıntıların en görkemlilerinden Roma Zafer Takı görülür (Metius Modestus). Zafer takı, MS 1. yüzyıl sonlarında yaptırılmıştır. Tepeye doğru görülebilecek kalıntılar arasında Bizans bazilikası ve kutsal alanlar bulunmaktadır. Tiyatro tepenin yamacındadır. Tiyatronun yaslandığı tepede büyük bir sarnıç ile bir anıt mezar bulunmaktadır. Eski liman şimdi sulak alan durumundadır.


Dünyaca Ünlü Plajlardan: Patara Plajı


Akdeniz'in bozulmamış plajlarından biridir. Türkiye'nin en güzel plajları arasında yer alan bu plaj aynı zamanda Türkiye'nin en uzun plajı olma özelliğini taşır. Kaş ve Kalkan gibi tatil beldelerine yakın olan Patara Plajı, doğal kalmayı başarmış yerlerden biridir.

Patara Plajı, Patara Antik Kenti'ne oldukça yakındır. Setler yardımıyla oluşturulan bariyerler antik kent ile plaj arasında bir duvar görevi görmektedir. Deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından birisi olan bu plaj koruma altındadır.


Patara Antik Kenti

Patara Antik Kenti bölgeyi ziyaret eden kişilerin akınına uğrayan antik kentlerden birisidir. Burası antik dönemlerin en ünlü ve en önemli liman kentlerinden birisidir. Bugünlerde ise tarihi kalıntıları ile geçmişe ışık tutan antik kentlerden birisidir.


Kalkan ile Fethiye arasında kalan bu antik kent, Likya döneminin en önemli yerleşim yerlerinden birisidir. Bunun sebebi ise Xanthos adını taşıyan vadiye geçiş için kullanılan tek yer olmasıdır. Patara'da geçireceğiniz tatilinizde ilk ziyaret etmeniz gereken yerlerden birisi kesinlikle burasıdır.

Patara Antik Kenti bölgeyi ziyaret eden kişilerin akınına uğrayan antik kentlerden birisidir. Burası antik dönemlerin en ünlü ve en önemli liman kentlerinden birisidir. Bugünlerde ise tarihi kalıntıları ile geçmişe ışık tutan antik kentlerden birisidir.


Çölleri Aratmayan Patara Kum Tepeleri


Patara Kum Tepeleri


Yaz geldiğinde artık dillerden düşmeyen Kaş’ın Patara Plajında yer alan bu kum tepeleri kendinizi çöl yolculuğunun içinde hissettiriyor. Tepeler, incecik bir kuma sahip olması ve muhteşem manzarasıyla ön plana çıkıyor. Patara Kum Tepelerine çıktığınızda hem Patara Plajını hem de antik kenti görebiliyorsunuz. Tepeleri şekillendiren kumlar rüzgarın durumuna göre konumlarını değiştirebiliyor. Bu muhteşem kum tepeleri sadece ülkemizden değil dünyanın dört bir köşesinden turistlerin ilgisini çekiyor. Burada çok güzel fotoğraflar çekinebilir ve unutulmaz bir gün batımı manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.


Caretta Caretta Kaplumbağaların Yaşam Alanı


Caretta Caretta


Caretta Carettaların Türkiye’de 22 noktada üreme ve yuvalama alanı var. Bunlardan bir tanesi de daha önce de bahsettiğimiz gibi Patara Plajı. Caretta Carettaların sağlıklı bir şekilde yaşamını devam ettirmesi ve üreyebilmesi için burası koruma bölgesi ilan edildi. Üreme ve yuvalama dönemlerinde saat 20:00’dan 08:00 kadar plaja giriş yasaklanıyor. 2019 senesi Patara Plajında sevindirici bir rekora imza atıldı. Plajda tespit edilen 286 caretta caretta yuvasından 17 bin 421 yavru çıkışı olurken, 17 bin 323’ü denize ulaştı.


Patara’ya Nasıl Gidilir?


Kendi özel aracınız ile Patara’ya gelmeyecekseniz, şehirler arası otobüsleri kullanarak Kaş Otobüs Terminaline gelerek buradan minibüsle Patara’ya ulaşabilirsiniz. Eğer havayolu ile gelecekseniz ilk olarak Antalya Havaalanına iniş yaptıktan sonra Antalya şehir merkezine oradan da Kaş merkeze ulaşmanız gerekmekte. Özel aracınız ile Fethiye- Finike yolu üzerinden Patara’ya ulaşabilirsiniz. Yaklaşık denize doğru uzanan 5 km’lik muhteşem yoldan sonra saklı cennete ulaşacaksınız. Eğer Antalya merkezden Patara’ya gitmek isterseniz d330 yolu üzerinde 3 saatlik bir  yolculuk sizleri bekliyor olacak.

Patara’da Ne Yenir, Ne İçilir?

Patara Gelemiş Köyü sınırları içerisinde yer aldığı için, muhteşem köy lezzetlerinden tatma fırsatını kesinlikle kaçırmayın. Gelemiş köy çarşısı içinde güzel bahçeli kır lokantalarında piliç çevirme, ızgaralar yiyebilir yörük çadırlarında yer sofrası ile lezzetli gözlemelerden tadabilirsiniz.   Patara’da bulunan restoranlarda taze deniz ürünlerinden biri olan Yılan Balığını deneyip  ziyafet çekebilirsiniz. bunların yanı sıra bölgede yetişen şevketibostan otunu yemeden pataradan ayrılmayın.